Skip to main content

De latte macchiato is visueel gezien de meest aantrekkelijke koffie die er is. De koffiesoort komt goed tot zijn recht als het wordt gereserveerd in een mooi glas. Dit komt vooral door de verschillende lagen die te zien zijn in het glas. Maar waar bestaat een latte macchiato uit, wat is het verschil met een cappuccino en hoe maak je een latte macchiato? In dit artikel vertellen we je er alles over.

De letterlijke vertaling van latte macchiato is ‘gevlekte koffie’ waarbij gevlekt doelt op de bereidingswijze van deze populaire koffiesoort. De koffie wordt namelijk toegevoegd aan de melk en het melkschuim waardoor de herkenbare ‘vlek’ van een latte macchiato ontstaat.

De voornaamste reden dat de latte macchiato zo populair is, komt vooral door het feit dat het een milde koffiesoort is die voor velen goed te drinken is, maar ook door hoe het eruit ziet. Want het oog wilt natuurlijk ook iets.

latte macchiato

Het verschil tussen een latte macchiato en een cappuccino

Een latte macchiato bestaat dus uit drie lagen; melk, koffie en melkschuim. Dit geldt echter ook voor een cappuccino, dus wat is precies het verschil tussen de twee?
Het grote verschil zit in de bereidingswijze van de latte macchiato. Bij de bereiding van een latte macchiato begin je namelijk met een groot (hoog) glas opgeschuimde melk en warme melk. Daarna voeg je de vers gezette espresso toe. Als je de espresso op de juiste manier in het glas met warme melk en opgeschuimde melk schenkt, zul je zien dat de koffie gaat ‘zweven’ tussen de melk en het melkschuim.

Bij de bereiding van een cappuccino is dit net andersom. De verhouding zijn weliswaar nagenoeg gelijk: 1/3 melk, 1/3 melkschuim en 1/3 koffie (de latte macchiato heeft net wat meer melk/melkschuim), maar de bereiding is anders. Bij een cappuccino begin je namelijk met een espresso, dan de melk en het melkschuim. Hierdoor krijg je niet het visuele aantrekkelijke van een latte macchiato.

De letterlijke vertaling van latte macchiato is ‘gevlekte koffie’. Dit zie je goed terug als de koffie wordt geserveerd in een hoog glas.

verschil cappuccino en latte macchiato

Hoe maak je latte macchiato?

Het bereiding van een latte macchiato is een kunst op zich. Maar niet alleen barista’s kunnen dit, dus wees gerust. Met de onderstaande twee stappen zet jij thuis ook een geweldige latte macchiato.

Stap 1: Melk opschuimen
Vul een hoog glas tot de helft met melk en schuim deze hoeveelheid melk op (kan eventueel in een schenkkan). Houd je hand aan de onderkant van het glas tot het te heet wordt om vast te houden. Op dat moment is de melk voldoende opgeschuimd. Tik het glas een aantal keer op het werkblad zodat de luchtbellen in de melk naar boven komen.

Als je het goed hebt gedaan, is het glas nu bijna gevuld met de warme melk en melkschuim. Laat het glas heel even staan, hierdoor stijft het melkschuim beter op.

Stap 2: Aftoppen met een espresso
Zet het hoge glas onder de uitloop van jouw koffiemachine en zet een espresso. Je zult zien dat de espresso langzaam maar zeker tussen de warme melk (aan de onderkant) en het melkschuim (aan de bovenkant) gaat ‘zweven’. Laat het geheel even staan en serveer met een beetje cacaopoeder op het melkschuim. That’s it!

Optioneel: je kunt de espresso ook los zetten en daarna rustig in het glas schenken. Dit is vooral handig als het glas niet onder uitloop past.

Leestip: het gebruik van goede koffiebonen is een must voor het zetten van een goede latte macchiato. Wil je meer weten over de duurste koffiebonen ter wereld? Lees dan ons artikel over Kopi Luwak. Spoiler: er zit een duistere kant aan dit verhaal.

Op pistonkoffiemachine.nl vind je alles over koffie, van boon tot apparaat. Raak geïnspireerd door artikelen uit onze coffee corner en vergelijk pistonmachines. Zo haal je thuis het maximale uit elk bakje koffie.

De perfecte blend
speciaal voor jou

Vergelijk pistonmachines voor de beste koop

Word expert op het gebied van piston koffiemachines

Raak geïnspireerd door artikelen uit de coffee corner