Skip to main content

Kopi Luwak, nee dat is geen wartaal, maar de duurste koffie ter wereld. Misschien heb je er weleens van gehoord of ken je het verhaal achter deze koffie. Hoe dan ook, deze omstreden koffie is wereldwijd bekend als de duurste in haar soort. Maar helaas kent Kopi Luwak (ook bekend als ‘civetkoffie’) een duistere kant. Het productieproces zit namelijk wat apart in elkaar.

Juist door dit productieproces wordt Kopi Luwak zo duur en exclusief. Maar waarom? De koffiebes die voor Kopi Luwak koffie wordt gebruikt is niet bijzonder want hier worden ‘gewoon’ arabica- of robusta bonen voor gebruikt. Nee, de echte reden waarom Kopi Luwak zo duur is omdat de civetkat deze koffiebes te eten krijgt. Het vruchtvlees van de koffiebes wordt verteerd en de pit blijft over. De koffieboeren halen de pitten uit de ontlasting van de civetkat en wassen en drogen deze vervolgens. Het duurste bakje koffie ter wereld komt dus uit de ontlasting van een dier.

Dierenleed tijdens het productieproces

Eigenlijk kun je het onderscheid maken tussen twee varianten Kopi Luwak. Bij de eerste variant worden civetkatten gebruikt die in kooien zitten en bij de tweede variant worden wilde civetkatten gebruikt die vrij rond kunnen lopen. Echter is eerstgenoemde bij uitstek de grootste. Van de Kopi Luwak koffie van wilde katten wordt slechts 200-250 kg geproduceerd per jaar! Voor een kilo van deze koffie betaal je ongeveer € 6500. Nog even sparen dus.

Bij de Kopi Luwak die geproduceerd wordt, komt helaas dierenleed voor. De civetkatten zitten in te kleine kooien, krijgen alleen de koffiebes te eten en worden nauwelijks schoongemaakt. Deze zorgelijke omstandigheden zorgen ervoor dat de civetkatten te dun zijn (of juist te dik omdat ze niet genoeg kunnen bewegen), zichzelf verwonden door de stress of door de kooi waar ze in zitten. Al met al moet je je afvragen of je goed doet om deze koffie te kopen. Ons advies is daarom om het vooral niet te kopen. Want zelfs met een keurmerk van ‘wilde’ civetkatten is het zo dat dit niet altijd het geval blijkt te zijn.

Exclusiviteit betekent niet altijd kwaliteit

Je kunt je wel voorstellen dat met een dergelijk productieproces het lastig is om grote hoeveelheden Kopi Luwak koffie te produceren. Dat merk je als consument natuurlijk ook in de prijs. Mede door de hoge prijs van deze koffie, wordt het gelabeld als exclusief. Maar dat betekent niet direct dat dit de lekkerste koffie is. In tegenstelling zelfs. Veel experts zijn helemaal niet zo onder de indruk van de koffie.

Veel experts zijn helemaal niet zo onder de indruk van de smaak van Kopi Luwak koffie.

Uiteindelijk komt het er gewoon op neer dat je beter koffie kunt kopen zonder dat er dieren bij betrokken zijn. Dus kortom, bespaar een flinke zak geld door andere koffiebonen te kopen. Niet Kopi Luwak, want voor de smaak hoef je het al helemaal niet te doen.

Op pistonkoffiemachine.nl vind je alles over koffie, van boon tot apparaat. Raak geïnspireerd door artikelen uit onze coffee corner en vergelijk pistonmachines. Zo haal je thuis het maximale uit elk bakje koffie.

De perfecte blend
speciaal voor jou

Vergelijk pistonmachines voor de beste koop

Word expert op het gebied van piston koffiemachines

Raak geïnspireerd door artikelen uit de coffee corner